El-cykel bidraget

Genom Naturvårdsverket kan de privatpersoner som köpt ett elfordon få bidrag för köpet. Syfte är att det ska hjälpa fler att byta bilen mot miljövänligare transportmedel förminskade utsläpp, mindre trängsel och mindre buller.

Du kan få 25 procent av priset som bidrag.
Naturvårdsverket fördelar bidrag till privatpersoner som köpt ett elfordon.

Läs mer och gör din ansökan på Naturvårdsverkets hemsida.

Detta gäller för att du ska kunna söka bidraget

  • Du som söker måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Det är du som konsument som ska skicka in ansökan om bidrag. Bidraget kan inte sökas av den som säljer ett elfordon.
  • Det går endast att få ett bidrag per person.Du kan inte heller få bidrag för en eldriven utombordsmotor om du redan ansökt om och fått bidrag för ett elfordon.
  • För att ansöka måste du skicka in en kopia av kvittot på ditt fordonsköp. Observera att vi inte har möjlighet att returnera några originalkvitton. Fordonets ramnummer ska framgå av kvittot, eller av annan handling från din återförsäljare, till exempel ett garantibevis.
  • Söker du bidrag för en elcykel måste den vara CE-märkt eller överensstämma med standarden för elassisterade cyklar (SS-EN 15194). Om du istället köpt en elmoped eller elmotorcykel måste den ha ett så kallat CoC (Certificate of Conformity), som är en särskild typ av fordonsintyg. Om du är osäker på om fordonet du köpt har rätt märkning och uppfyller alla krav, fråga din återförsäljare.
  • Endast nya fordon omfattas av bidraget. Du kan alltså inte få stöd för ett fordon som du leasat, hyrt eller köpt begagnat. Det går heller inte att få bidrag för hemmabyggen eller för att konvertera exempelvis en cykel till en elcykel genom att installera ett batteri på den.
  • Ansökan ska göras senast sex månader efter inköpet.